Vybíráme gril na příští sezónu

19.10.2007 | Vladimír Iliev | Zahradní technika | Komentářů 0 |

Jak by měl dnešní moderní zahradní gril vypadat? Především by se mělo jednat o výrobek, který se bude dobře instalovat. Většina dílů grilu by měla být již z výroby svařena nebo smontována, takže k montáži bychom neměli mít zapotřebí žádné nebo jen velmi málo nástrojů.

Vybíráme gril na příští sezónu - foto, Hyperbydleni.cz
Ohledně materiálu grilu bychom měli volit přinejmenším smaltovanou ocel. Ta odráží teplo, které poté cirkuluje okolo pokrmu. Velké kusy masa není nutno obracet a nemusíte otáčet rožněm. Nemusíte neustále dohlížet na grilovaný pokrm, ale můžete se věnovat vaší rodině a hostům.

Hliníkový luxus


Luxusní grily preferují hliníkový systém, kdy se vlastní gril skládá z víka a spodního odlitku, grilovací komory. Víko ze smaltované oceli nebo z leštěného nerezu se dvěma hliníkovými krytkami je nejen extrémně trvanlivé, ale má i atraktivní vzhled. Grilovací komora tvořená masivním hliníkovým odlitkem s teplotně stálou povrchovou úpravou vydrží , narozdíl od běžných grilů s tenoučkými stěnami, i při častém a intenzivním grilování po mnoho let. Při kvalitním zpracování si výrobce může dovolit dávat až 25tiletou záruku na prorezavění a propálení víka a grilovací komory. Grilovací rošt je v závislosti na modelu zhotoven buď z těžké oceli pokryté speciálním smaltem, nebo z nerezu. Díky tomu lépe odolává i intenzivnímu používání a extrémním teplotám, nerezaví a snadno se čistí. Gril by měl mít i praktické odnímatelné nebo sklopné pracovní plochy, které v případě potřeby zajistí dodatečnou pracovní a odkládací plochu a snižují potřebu místa, pokud se gril nepoužívá.

 

Plamínkový manažer


U dobrých grilů snižuje uzavřené víko množství kyslíku v úrovni grilovacího roštu natolik, že se netvoří plameny a pokrm se nepřipaluje. Má to i další výhody. Při nepřímém způsobu grilování na žhavé uhlíky nekape omastek ani šťáva. Je tak možno grilovat absolutně bez kouře a bez obtěžování sousedů. Na druhou stranu jednoduše regulovatelný ventilační systém zajišťuje neustálý přívod vzduchu a komínový efekt, což umožňuje zcela bezproblémové zapálení. Mávání novinami, měch nebo fén nejsou potřeba. Dá se tak i uspořit dřevěné uhlí. Pokud se po grilování uzavřou ventilační otvory ve spodní části grilu i ve víku, uhlíky uhasnou a je možno je použít při dalším grilování.

Grilujeme na plynu


Mnoho lidí považuje grilování na plynu za velmi praktické, běžný plynový gril však trpěl třemi zásadními problémy: tvorba plamenů, nerovnoměrná teplota a špatné zpracování a kvalita. U většiny obvyklých plynových grilů je jeden nebo dva hořáky umístěné uprostřed grilu, takže okraje grilovacího roštu zůstávají studené a pokrm se peče nerovnoměrně. Plynové grily například značky Weber mají až šest hořáků, které zajišťují přesné a rovnoměrné nastavení teploty. Tyto hořáky z nerezové oceli jsou paralelně uspořádány v závislosti na modelu vertikálně nebo horizontálně, a to po celé délce respektive šířce grilovací komory.
Vybíráme gril na příští sezónu - foto, Hyperbydleni.cz

Horký jako láva


Lávové grily patří do skupiny plynových grilů, svoje jedinečné postavení však mají právě díky lávovým kamenům. Ty vytvářejí kouzelnou atmosféru grilování a dodávají griládě výtečnou chuť. Lávové kameny jsou zahřívány plynovým hořákem (spaluje se čistý přírodní propan-butan), velice rychle absorbují teplo a výsledkem je žár, který vyzařují na griládu. Efekt je stejný jako u grilů na dřevěné uhlí, kde zdrojem žáru je rozžhavené dřevěné uhlí, u lávových grilů to jsou lávové kameny a plynový hořák, který však není vidět. Porézní povrch lávových kamenů vstřebává velké množství tuku, který odkapává z grilády, a tak zabraňuje jeho nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin. Nezanedbatelnou výhodou je i samočisticí schopnost lávových kamenů, díky které odpadá nepříjemné odstraňování tuků, popela a čištění grilu vůbec. To všechno dělá z lávových grilů jedny z nejžádanějších pro zahradní grilování.

Kov místo kamenů


Dlouhou dobu se v plynových grilech používaly nekvalitní lávové nebo jiné kameny. V prohlubních nebo v porézním povrchu se shromažďoval kapající omastek až do okamžiku, než bylo dosaženo bodu vzplanutí. Poté okamžitě vyšlehly plameny, takže se maso připalovalo. Tato metoda zcela zjevně nebyla vhodná k dosažení rovnoměrné teploty a proto ji například u výrobce grilů Weber nahrazují kovové profily pro vedení vzduchu, které jsou v závislosti na modelu buď pokryté vysokoteplotním smaltem nebo zhotoveny z nerezové oceli. Na profilech zahřívaných hořáky se odpařuje kapající omastek a šťáva, což masu nebo rybě propůjčuje nezaměnitelné „aroma grilování“. Kov tyčí přitom jakožto vynikající vodič tepla zajišťuje rovnoměrnou teplotu po celé grilovací ploše. Vedení vzduchu systémem doplněno speciálním trychtýřovitým dnem grilu: Kapající omastek je veden pomocí profilů okolo hořáků a díky trychtýřovitému dnu končí ve zvláštní misce pod grilovací komorou.
Vybíráme gril na příští sezónu - foto, Hyperbydleni.cz

Robustní klasika


Na zahradě však vždy oceníte „klasické“ a robustní grily s dřevěnou či kovovou konstrukcí, kdy plyn rozpaluje buď litinovou plotnu nebo lávové kameny. Lávové kameny akumulují teplo z plynových hořáků a předávají ho grilovanému pokrmu. Porézní povrch - na rozdíl od dřevěného uhlí - vstřebává velké množství tuku, které odkapává při grilování z grilády, a tím se zabrání nežádoucímu hoření a vzniku škodlivin, především karcinogenních látek jako u grilů na dřevěné uhlí. Přitom péče o lávové kameny je poměrně jednoduchá. Stačí po ukončení pečení zapnout plynové hořáky na plný výkon, sklopit víko grilu (mají ho skoro všechny jako zábranu proti větru) a počkat několik minut. Uvnitř vzniknou vysoké teploty, které všechny zbytky a nečistoty dokonale zničí. Lávové kameny se doporučuje měnit jednou za rok, nejlépe na začátku sezóny. Sáček stojí kolem stokoruny. Obsahuje-li gril i litinovou plotnu - hladkou či vroubkovanou - dovoluje grilovat a péct i pokrmy v těstíčku. U některých výrobků se můžete setkat s kombinací - lávovými kameny i litinovou deskou, případně dvěma typy desek. Zahřívat můžete samozřejmě každou zvlášť.



 

Diskutovat Tisknout článek

Hodnocení článku

hlasů: 7

Diskuze

Článek Vybíráme gril na příští sezónu zatím nikdo nekomentoval. Buďte první!

počet příspěvků: 0

Zobrazit diskuzi » Přidat příspěvek

Najděte si své bydlení

Vybírejte z více jak 114000 nemovitostí v ČR

Nemovitost

Kraj

Obsahuje text

Poradna

Legislativa

 Poradce Hyperbydlení

Vaše dotazy zodpoví
Poradce Hyperbydlení

Otázek: 114 Vložit dotaz

veletrhy

Veletrhy - foto, Finále golfové sezóny!, Hyperbydleni.cz

Finále golfové sezóny!

18.09.2017

Tento pátek 22.9. golf, motorky, vrtulník a...

Veletrhy - foto, Nenechte si ujít mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH, Hyperbydleni.cz

Nenechte si ujít mezin...

14.09.2017

Blíží se čas jednoho z nejoblíbenějších a...

Veletrhy - foto, Vše pro stavbu a interiér najdou návštěvníci na březnovém souboru veletrhů, Hyperbydleni.cz

Vše pro stavbu a inter...

01.03.2017

Stovky českých i zahraničních společností se...

Veletrhy - foto, Nakupte dárky na Vánoce na největším předvánočním veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY, Hyperbydleni.cz

Nakupte dárky na Vánoc...

29.11.2016

Chcete pořídit svým nejbližším pod stromeček...

Další veletrhy »

Články z našich webů

vlevo
vpravo